DELA

”Ska vara en positiv miljö”

FOTBOLL. Föräldrar och ledare manas till lugn i årets Alandia Cup.

Idén har tävlingsledningen hämtat från utländska turneringar.

– Ett budskap som är svårt att säga emot, säger cupgeneralen Thomas Fonsell.
Invid Alandia Cup-planerna sitter budskapet uppsatt på skyltar:

”Kom ihåg: Det här är en turnering för barn. Det här är en lek. Ledarna ställer upp ideellt. Domarna är mänskliga. EM spelas i Frankrike”.

Fem meningar som en påminnelse om att en fotbollsturnering för elvaåringar är lek, och inte blodigt allvar.

– Jag har sett liknande skyltar i USA, England och Sverige och tänkte att budskapet passar bra även för vår turnering, säger IFK Mariehamns föreningschef Thomas Fonsell som ansvarar för Alandia Cup.

– Uppmaningen är svår att säga emot. Gör man det har man nog problem med sin attityd. Det ska ju vara en positiv miljö kring barnfotboll, och då vill vi försöka bidra till att det blir mindre hets. Vi har haft fall tidigare år där ledare och föräldrar lämnat in protester efter slutsignal i hopp om att matchresultatet ska ändras, och då har det gått alldeles för långt. Hittills i år har vi klarat oss från några sådana incidenter.

”Måste fundera”

Thomas Fonsell tror att en tankeställare för hetsiga ledare och föräldrar kan vara nyttig – också i ett längre perspektiv.

– Ser du på Finlands track reckord för herrlandslaget är det ju inte jättebra, eftersom de aldrig har kvalat in till ett stort mästerskap. Någonstans måste man fundera på vad som går fel. Vi har ofta bra spelare fram tills de är en 15-16 år, vad händer sen? Om hetsen och pressen är för stor på spelarna tidigt i åldrarna, kanske det inte finns någon glädje kvar när de ska börja satsa på riktigt.

Ännu en anledning att mana till lugn vid sidlinjerna är för att skydda domarna. Att unga rättskipare i fotboll slutar innan de nått elvamanna-nivån är mer regel än undantag i stora delar av Norden.

– På många andra ställen har det gått så pass långt att det inte finns några domare, och utan domare spelas inga matcher. Vi har ett rätt rutinerat gäng i Alandia Cup, men vår yngste domare är 15 år. Det säger sig självt att det inte är kul om folk vid sidan av planen skriker åt den som dömer, även om vi förklarar för våra domare att det inte är personligt så är det en utmaning för dem, säger Thomas Fonsell.

Han blickar ut över planerna på Ytternäs där IFK Mariehamns F05:or – Ålands enda flicklag i cupen – möter Helsingforslaget PPJ.

Segermaskin

Mål av Emelina Simolin och Zaida Blomqvist räcker till en 2–1-seger för hemmalaget Mariehamn som tar sin femte cupseger på lika många matcher. Matchvinnaren Blomqvist är strålande glad över sitt 2–0-mål, och tycker att hon var behärskad ute på planen.

– Jag brukar tänka på att jag inte ska bli så irriterad när jag spelar, eller göra fula saker. Ibland händer det att jag gör så i misstag ändå (skratt), men i dag sade jag inte så mycket till domaren, säger Blomqvist.

– Det är bra att vara snäll mot domaren och motståndarna.

Susann Simolin, som leder IFK-tjejerna tillsammans med Björn Hällefors och Ove Strandfält, säger att man från lagledningens sida är tydlig med att spelarna ska respektera domarens beslut.

– Vi håller stenhårt på att domaren dömer. Ibland får man ett tveksamt domslut emot sig, men nästa gång kanske man har det med sig. Vi säger åt tjejerna att släppa situationen och koncentrera sig på spelet, säger Susann Simolin vars IFK har ett positivt stöd i ryggen.

– Spelarna har jättebra föräldrar som hejar på ett positivt sätt. Så måste det vara. Det får inte blir så att folk står vid sidan av och skriker som om det vore radiostyrda apor på planen. Jag tror att det är bra med en påminnelse om att barnen är här för att ha roligt.