DELA
Foto: Jonas Edsvik
Livia Hansen ställer in siktet inför fredagens match mot IFK Mariehamn.

Tillhörighet är ledordet för Jomala IK:s parafotbollslag

Jomala IK:s parafotbollslag har tränat sedan årsskiftet. Under sommaren har de bland annat mött vänföreningen Vaksala-Tigrarna i Uppsala och på fredag är det dags för den årliga matchen mot IFK Mariehamns herrlag.

Kvällssolen lyser över Vikingavallen i Jomala när JIK:s parafotbollslags tränare Kim Nordberg samlar laget för att gå igenom träningsupplägget. Passningsövningar och tvåmålsspel står på agendan och som avslut blir det straffträning då matchen mot IFK Mariehamns herrlag närmar sig med stormsteg.

I fjol tog Jomala IK:s tränare Kim Nordberg upp frågan om att föreningen borde ”ta över” DUV:s fotbollslag. Efter årsskiftet blev det verklighet och sedan dess har laget tränat en gång i veckan.

Foto: Jonas Edsvik
Målvakten Erik Weyand spelade länge med DUV:s fotbollslag. Han menar att bytet till Jomala IK varit bra då det blivit seriösare träningar.

– Syftet med det här är att alla ska få delta på samma premisser och få en föreningstillhörighet och allt som kommer med det. Som att spela matcher, ha mer uppstyrda träningar och föreningskläder. Jomala IK är redan en stor förening med många medlemmar vilket har gjort övergången enklare. Allt finns redan på plats. Sedan går det så klart att utveckla parafotbollslaget, säger Kim Nordberg.

”Seriösare träningar”

Det märks på spelarna att det är en bra grej att de nu tillhör en etablerad idrottsförening. En detalj som att spelarna har likadana träningskläder är något som uppskattas.

– Tidigare hade vi inte träningskläder. Men nu har vi fått riktiga tränings- och matchdräkter. Träningarna har också blivit mer seriösa, berättar Anja Dennstedt.

Det är cirka 16 spelare som är aktiva i laget men Kim Nordberg välkomnar fler.

– Vi har redan fått med några nya spelare, som inte var med och spelade med DUV, men vi har plats för fler, säger han och fortsätter:

– Då det är väldigt blandade åldrar så försöker vi dela upp träningarna i åldersgrupper eller baserat på deras fysik. Förhoppningen är att kunna dela in Parafotbollen i flera lag men där är vi inte än.

Foto: Jonas Edsvik
Josefina Eriksson övade på straffar inför matchen mot IFK.

Rutinerade målvakten Erik Weyand var med i DUV:s fotbollslag under många år. Han berättar att bytet till Jomala IK hittills varit lyckat.

– Nu är det bättre träningar och vi är fler spelare som är med på träningarna.

Sedan Jomala IK startade upp parafotbollslaget har mycket hänt. Bland annat har de skaffat en vänförening i Vaksala-Tigrarna. Planen är även att delta i olika parafotbollsturneringar och hitta fler vänföreningar.

– Allt är i planeringsstadiet och vi har inte ens varit igång ett år än. Men vi har funderat på att vi i framtiden kanske kan hålla en turnering på Åland och även åka till Finland och Sverige och spela turneringar där, berättar Kim Nordberg.

Matcher utanför Åland

Att lämna Åland och spela matcher hör till vanligheten för åländska fotbollslag. Och under sommaren fick Parafotbollslaget testa på det när de mötte vänföreningen Vaksala-Tigrarna i Uppsala.

Foto: Jonas Edsvik
Tränaren Kim Nordberg berättar att det finns plats för fler spelare i JIK parafotboll.

– Det var väldigt kul att få resa ihop som ett lag och spela mot Vaksala-Tigrarna. Jag hoppas att det blir fler matcher utanför Åland, säger Anja Dennstedt.

Att det dessutom blev en vinst i första bortamatchen gjorde inte resan sämre.

– Jag tror att vi vann med 12–11, säger Anja Dennstedt, men rättas av lagkamraten Josefina Eriksson:

– Var det inte 16–15 då?

– Jo, det kanske det var, vi vann i alla fall, säger Anja Dennstedt.

Trots att fotboll i grunden handlar om att ha kul är det även viktigt att vinna, det menar Casper Mattsson.

– Det är roligt att vinna men det bästa är när jag gör mål, vilket händer väldigt ofta, säger han.

Foto: Jonas Edsvik
Målkungen Casper Mattsson hoppas på att en målrikmatch på fredag.

Ni möter IFK på fredag och den senaste tiden har de haft lite svårt med att göra mål. Har du något tips som kan hjälpa dem med målskyttet?

– Man måste våga skjuta och skjuta hårt. Då blir det mål, säger Casper Mattsson och Josefina Eriksson fyller i:

– Man måste träna mycket och samarbeta. Det är viktigt att komma överens inom laget.

Det återstår att se om IFK lyckas vinna fredagens match, men ser man på statistiken från de tidigare 17 mötena ser det inte ljust ut för grönvitt som aldrig lyckats vinna.

– IFK brukar ju alltid busa med oss under matcherna. Men jag tror nog vi vinner i år igen, säger Anja Dennstedt.