DELA
Foto: Pressbild

USA-premiären är här för Ida Zetterström

MOTORSPORT. Den långa väntan är äntligen över. I helgen premiärtävlar Ida Zetterström på NHRA-touren.

– Jag har inte hunnit bli nervös ännu, säger den åländska dragracingdrottningen till Nya Åland.

För Ida Zetterström har de senaste månaderna varit fullspäckade. Våren i USA bestod av bilbygge och under sommaren har åländskan äntligen fått möjlighet att testköra sitt nya åk inför sin premiär på NHRA-touren. Nu räknar hon ner timmarna tills säsongens första tävling som sker i helgen på Brainerd International Raceway i Minnesota.

På fredag och lördag körs två kvalrundor och på söndag vankas eliminering.

– Det är väldigt mycket jobb som lett fram till den här stunden, säger Zetterström – som trots att det snart närmar sig efterlängtad tävlingsstart har bra koll på nerverna.

– Just nu känner jag att jag inte hunnit bli nervös, säger hon och skrattar.

Foto: Pressbild
Ida Zetterström hoppas kunna kvala in som topp tio – ett ambitiöst men inte omöjligt mål för den åländska europamästaren.

Tror du att det hinner komma ännu?

– Vi får se. Jag var nästan mer nervös i mars men nu har det varit så mycket som skett, men jag försöker tänka att det är positivt att jag känner mig relativt lugn. Jag brukar ju inte vara nervös inför andra tävlingar men det är ju klart att detta är speciellt.

Bilen är klar och Zetterström har hunnit med några testkörningar inför premiären.

– Vi hade hoppats på flera testrundor men vädret har ställt till det. Totalt har det blivit fem i min bil där en var rätt etapp som vi kommer köra i premiären. Vi fick till en bra repa där allting såg bra ut och nu kommer vi samla på oss mer data desto mer jag har möjlighet att köra.

– Jag är ju ganska van vid att inte kunna köra testrundor förrän tävling så jag är inte överdrivet stressad över det, säger Zetterström.

Hoppas på personbästa – om vädret tillåter

Då helgens tävling blir åländskans första på NHRA-touren – som redan pågått över tolv tävlingar – försöker hon ha realistiska mål.

– Det är klart att man inte åker på tävling om man inte går in för att vara snabbast och vinna men vi kör mot de bästa i världen – förare som dessutom haft tolv tävlingar på sig att utveckla sin körning och samla ihop data. Målet är dock att kvala till topp tio och sen förhoppningsvis gå vidare till någon runda på söndag.

– Jag vet hur svårt det är så det försöker jag inte sticka under stolen men vi har bra grejer och ett bra team och om vi får ordning på allting ska vi kunna vara med och tampas med eliten.

Har du något tidsmässigt mål?

– Det är svårt att sätta ett tidsmål då det beror mycket på resten av startfältet och vädret. Om vädret är rätt, alltså lite svalare och bra luft, ska man kunna köra ganska fort och då hoppas jag på att kunna sätta nytt personbästa.

Hur tufft är startfältet?

– Det är den absoluta världseliten. Jag har hört flera säga att det aldrig någonsin har varit så här tufft i Top Fuel. Topp 13 är alla jättestarka namn med tidigare världsmästare som kör på heltid med stora team så skulle man kvala in till topp tio har man slagit ut några av världens bästa förare.

”Äntligen”

Första tävlingshelgen blir intensiv för Zetterström. På torsdag ordnar laget en full mediadag då åländskan ska medverka i flera intervjuer och presskonferenser innan man på kvällen kör över till banan i Brainerd. På fredag inleds tävlingarna med kvalrundor.

– Det är så mycket annat runt om förutom själva tävlingen här, säger hon.

Tror du att det kommer bli svårt att ladda om från allt pressuppbåd till själva tävlingarna?

– Det är absolut mer intensivt än vad jag är van vid men jag tror att jag kommer klara det ganska bra. Jag har relativt lätt att skifta av och från. Även om jag känner mig stressad och nervös så brukar lugnet komma över mig så fort jag sätter mig i bilen och spänner fast mig.

Vad ser du mest fram emot inför helgen?

– Mest bara att äntligen få köra i gång på allvar. Vi har hållit på och byggt upp inför det här under så många månader och även om det varit otroligt roligt så vill man ju som förare framför allt racea. Jag ser väldigt mycket fram emot att komma tillbaka i just tävlingsrutinerna.