DELA

Idrottsåret från A(landia) till Ö(hman)

    En idiot, några barriärbrytare, en Europadröm som försvann på Balkan och en annan som slarvades bort på ett kansli.
    En vunnen VM-medalj med oddsen emot sig, världsmästarbesök, välgörenhet och en vacker karriär som fick en värdig slutpunkt.
    Det åländska idrottsåret 2014 ska förpassas till historieböckerna – och Nya Åland-sporten ger er de senaste tolv månaderna i koncentrat: från A till Ö.
    A – som i Alandia Sailing Team. Teamet med skepparen Staffan Lindberg i spetsen seglade sin vana trogen jorden runt i matchracingcirkusen. Och när Lindberg gjorde gemensam sak med Emil Nordlund i FM i 606 i Helsingfors i september blev det succé. ÅSS-duon bärgade sitt första guld i FM-sammanhang i fleet racing. Och för Ålands andra matchracestjärna gick det också bra; Björn Hansen och hans team utsågs till årets manlige seglare av Svenska seglarförbundet efter sin tredje raka seger Stena Match Cup Sweden.
    B – som i boxning. Under året hittade sporten en ny målgrupp på Åland och drog i gång träningar för barn och ungdomar i Hilti Fightcenters regi under ledning av tränaren Walle Wahlsten. Ett femtontal kids var på plats i den lilla fajtinglokalen ovanför Indus i Strandnäs under Nyans nedslag i februari. Sporten har kanske en framtid på holmen trots allt, nu när tungviktsesset och Ålandsbon Robert Helenius inte har varit upp i ringen på ett och ett halvt års tid.
    C – som i Clippersbowlaren Peter Söderblom. Under en GP-tävling i november snuddade Söderblom vid perfektion. Han var på väg mot den perfekta serien, men en retsam kägla stod kvar efter det sista slaget i serien vilket gav en poäng om 299.
    D – som i Daniel Sjölund. Ålandsfotbollens mest meriterade fotbollsspelare genom tiderna skrev mitt under säsongen på för IFK Norrköping, vilket inte togs emot med glädje av Åtvidabergs tränare Peter Swärdh som petade ”Daja” i flera matcher under hösten. ”En konstig säsong”, sa Sjölund själv om turbulensen. I dagarna inleder mittfältaren sin försäsongsträning med ”Peking” – hans åttonde klubb i karriären. Systern Annica har däremot lagt ner sin allsvenska karriär och flyttat tillbaka till Åland efter flera skador på senare tid. Om det blir någon comeback i Åland United återstår att se.
    E – som i E-sport. Maxinge Challenge lockade elitspelarna i Fifa till Åland. Till och med världsmästaren från Sverige Ivan ”Boraslegend” Lapanje ställde upp i turneringen. Lapanje drog in 140 000 dollar för sin VM-titel 2013, men i Maxinge-finalen fick han ge sig mot sin ständige rival Lukas ”Lukasinho” Gummesson som tog hem prischecken på 1 000 euro. Initiativtagare till Maxinge Challenge var gymnasisterna Freddy Ackrén, Pontus Wiktorsson och Magnus Hassel.
    F – som i Fredrik Fredlund. Pro Stock Bike-föraren var i år som han är mest – bäst. Dragracestjärnan ordnade sin tredje raka EM-titel och den fjärde totalt på Santa Pod i England i september.
    G – som gammal är äldst. I februari visade bowlingvirtuosen Allan Schåman att ålder bara är en siffra och tog, 90 år ung, brons i ÅM:s veterantävling.

    H – som i Hanna Wiss. Tveklöst årets kvinnliga idrottare på Åland. Hanna Wiss passerade inte bara drömgränsen sex meter i längdhopp under året. Hon flyttade hela tiden fram gränsen (och slog sitt eget åländska rekord fem gånger om) för hur långt hon kunde hoppa. Det stannade inte förrän det nya åländska rekordet 6.27 och ett silver på FM. Framgångarna gav 23-åringen chansen i landslaget och Finnkampen på Olympiastadion i Helsingfors.
    I – som i idiot. Åtminstone enligt honom själv. IFK Mariehamns ytterback Bobbie Friberg da Cruz skallade ihop med Lahtis Henri Toivomäki så våldsamt att han fick en hjärnskakning och en skadad axel. Bilderna på den medvetslöse da Cruz var plågsamma att se, men göteborgaren var mest arg på sig själv när han såg tillbaka på kollisionen. ”I efterhand kan jag säga att det var två idioter som gick upp i den där duellen. Jag har spelat så pass länge att jag borde veta hur jag ska försvara mig, och att en spelare (Toivomäki) som är 1.15 lång tror att han ska slå mig i en nickduell… ja, som sagt, det var två idioter som nickade ihop”, sa da Cruz i den sista upplagan av Åland24:s ”Sportmagasinet” i oktober.
    J – juniorer på frammarsch. Många talar om bristen på hemvävt i IFK Mariehamn. Men mycket talar också för att det finns en ligaframtid med lokal prägel även bortom Jani Lyyski och Tommy Wirtanen. Såväl Marc Nordqvist och Thomas Mäkinen fick göra debut i Veikkausligan den gångna säsongen och belönades under hösten med ett kontrakt med a-laget över de kommande två säsongerna. Dessutom inleder klubbens a-juniorer sitt kval till ligan i januari.
    K – som i Kenneth Sandvik. Trots en skadad hand lyckades ”Kenta” plocka hem en silvermedalj i styrkelyft-VM i Colorado, USA. Det var ÅKK:arens första i totalen i VM-sammanhang efter en rad guldmedaljer på bänkpress-VM.
    L – som i lokalderby. För första gången på över tjugo år spelade Jomala IK ett derby i division III. Man gjorde det mot det ur Siffk grundade FC Åland. Vårderbyt vann FC Åland med 3–0 borta på Vikingavallen, medan JIK var starkast i Markusböle på hösten och vann med 2–1. I tabellen gick det däremot bäst för FC Åland som slutade tvåa, strax bakom segrande KaaPo. Jomala blev näst sist men fixade nytt kontrakt och nya derbyfester 2015.
    M – som i Malmö Arena. Nyan var på plats under SM-finalen mellan Falun och Storvreta vilket skulle visa sig bli den sista matchen i karriären för åländsk innebandys fanbärare Hannes Öhman. Men då Nyans utsände pressade Öhman om framtiden efter finalförlusten svarade 38-åringen undvikande. Inte så konstigt kanske med tanke på vad som låg framför honom (se Öhmans avsked).
    N – som i nybörjare med klass. Åland curlingklubbs färska juniorlag gjorde inte några nybörjarmisstag under året och gick i början av november och vann junior-FM som även gav en plats i junior-EM i Tjeckien nu i januari. I det FM-vinnande laget ingick Melker Lundberg, Hemming Hanses, Orvar Nordberg och Isak Nordlund.

    O – som i orienteringsklassiker. 2013 bröt Åland den Åboländska hegemonin efter sju raka förluster i Åbolandskampen på hemmaplan. Men i den 70:e upplagan av tävlingen i Pargas i september tog Åboland återigen hand och förstaplatsen och vann med siffrorna 24–14. Tre åländska klassegrar blev det emellertid: Matti Janlöv (H21), Göran Johansson (H50) och Lars Janlöv (H60).
    P – som i Petteri Forsell. IFK Mariehmans guldgosse återvände till Åland efter tiden i Bursaspor för att få ny fart på karriären. Mittfältaren vann Veikkausligans så kallade ”Lejonliga” där han fick flest poäng under året som ”Matchens spelare”. Men för ett medaljaspirerande IFK blev 2014 en besvikelse med en femteplats och missat Europaspel.
    Q – som i Qvintette. Ulf Erikssons stjärnsto hade kanske inte ett riktigt lika lyckat år i år som 2013. Men höjdpunkter saknades inte. Exempelvis slog hon till med banrekord på Landskampstravet på hemmaplan när Ulf Eriksson själv satt i sulkyn. Rekordnoteringen skrevs till 1.12,5. På Hagmyren vann Qvintette ett V64-lopp och en prischeck om 30 000 kronor, och sedan kom det en ny V64-seger (på Romme) värd 35 000 just före jul.
    R – som i rekordpublik. Åland United skickade tidigare rekordpubliknoteringar i damligan all världens väg när 1 592 personer tog sig till Wiklöf Holding Arena för att se gulddramat i ligaavslutningen mot PK-35. En fotbollsfest att minnas, förstås, men för ÅU slutade det i tårar efter att PK-35 vunnit matchen med 2–1 och lagt beslag på ligatiteln för fjärde gången de fem senaste säsongerna.
    S – som i Sarajevo. Vi dröjer oss kvar vid ämnet Åland United. Laget spelade Champions League-kval i Bosnien och Hercegovina under sensommaren, men Europaspelet blev en än värre upplevelse än ligaditot för de finska mästare. I gruppfinalen mot polska Medyk Konin blev det torsk med hela 0–7, och chanserna till vidare spel i Europa lämnade United kvar på Balkan.

    T – som i turismpris. Det var vad Nya Ålands travkrönikör ”Travindianen” tyckte att Robert och Pia Ekströms succéhäst Jeppas Maxi borde tilldelas på Åland efter sin succésäsong. Det är lätt att förstå varför. Jeppas Maxi charmade trav-Sverige och gjorde fin reklam för Åland med sin framfart och vann fem raka V75-lopp innan segersviten bröts i bronsdivisionens final på Solvalla. Dessförinnan hade JM dessutom travat till sig en plats i storloppet Jubileumspokalen.
    U – som i U21. Mariehamn fick känna smaken av den stora fina fotbollsvärlden i september. Eller, åtminstone en liten, liten del av den. WHA stod nämligen värd för U21-landskampen mellan Finland och San Marino. IFK:s Otso Virtanen fick debutera mellan stolparna, men i ärlighetens namn hade nog Finland klarat sig utan keeper i matchen som man vann med 5–0.
    V – som i välgörenhet. Paf skänkte 500 euro för varje mål Brasilien gjorde i VM i somras till välgörande ändamål. Det blev 5 500 euro till slut, och IFK Mariehamns brassemittfältare Bernardo Ribeiro tipsade Paf om välgörenhetsorganisationen Casa dos Pobres i sin hemstad Nova Friburgo. Dit gick pengarna, och då Nyans sportredaktör ändå var i krokarna för VM-finalen i Rio de Janeiro gjorde tidningen ett nedslag i det katolska ”Fattighuset” som tar hand om dem som samhället vänt ryggen.
    W – som i Weltmeister. Undrar ni hur vi ska lyckas lokalvinkla den här bokstaven? Det gör vi också! Men vi nämnde den där Nyanredaktören som besökte Casa dos Pobres. Han såg även Mario Götze skjuta Tyskland till VM-guldet i finalen mot Argentina den där magiska julikvällen på Maracanã. En fotbollsfest värld att minnas, även om ledaren i Nyan dagen därpå mest handlade om Fifas bristande demokratisyn: de kommande VM-turneringar spelas i Ryssland (2018) och Qatar (2022).

    X – som i X-faktorn. Eller ska vi kalla det den mänskliga faktorn (som ni märker börjar de här kluriga bokstäverna att vålla oss problem)? Hur som helst blev IFK Mariehamn av med sin premiärseger mot VPS då spelarna saknat så kallade spelpass. Grönvitts perfekta start med tre raka ligasegrar förvandlades till två segrar och en förlust på grund av en administrativ miss. IFK överklagade Bollförbundets beslut, men fick fel i protestnämnden. Senare under året tvingades klubben att betala omkring 100 000 euro i uteblivna skatter efter att skattemyndigheterna underkänt huvudtränaren Pekka Lyyskis anställningsform som konsult. 2014 var sannerligen inte IFK Mariehamns år.
    Y – som i yppersta elit. Vad ska man annars kalla Mats Rosbergs 300-serie i våras? Baccusbowlaren slog en perfekt serie i GP-tävlingen och belönades med Ålands bowlingförbunds 300-medalj för prestationen.

    Z – som i zonbyte (ordleken fortsätter), eller åtminstone divisionsbyte. IFK Mariehamn vann Upplandsfyran i ishockey och tog äntligen steget upp i division III (Stockholmszonen) via kvalseriesegern i mars. Junioren Otto Silfver klev fram och avgjorde när det behövdes som mest. Noterbart är också att Robin Englund nådde 100 poäng på 24 matcher i Upplandsfyran, allfyran samt kvalserien. Radarpartnern Alexander Grundström var inte mycket sämre, men fick nöja sig med 93 poäng. För IFK Mariehamns damer gick det också bra i J18-serien under sin comebacksäsong 2013-14. Efter att ha blandat och gett resultatmässigt under grundserien gick tjejerna och vann slutspelet i våras.
    Å – som i Ålandsrekord. Victor Jansson sprang som förste ålänning under 7 sekunder på 60 meter. Linn Gustafsson bröt 8-sekundersvallen på 60 meter flera gånger om och satte nytt åländskt rekord i D17/19-klasserna med 7,81. Och på 60 meter häck blev det också ett nytt ÅR i D17-klassen då Gustafsson noterades för tiden 8,85. Utomhus gick det också undan för 17-åriga Linn som sprang 12,24 på 100 meter som bäst. Nytt ÅR-rekord i D17 även det. Och på tal om friidrott och Jansson; Victors bror Simon ingick tillsammans med Simon Paul Sandbakken, Joel Thölix och Emil Thölix i Ålands lag på 4×400 meter som tog silver i stafett-FM:s H19-klass.

    Ä – som i äntligen. Julia Thurin blev första åländska att simma 100 meter frisim under en minut (59,83) på kortbane-FM i Esbo. Det räckte visserligen bara till en 36:e plats i försöken, men placeringen var av underordnad betydelse för Thurin. ”Jag är jättenöjd med att komma under minuten. Det har varit ett stort mål för mig länge”, sa hon.
    Ö – som i Öhmans avsked. Hannes Öhmans tröja nummer 14 pensionerades av det Storvreta han vann tre SM-guld med och hänger numera i Fyrishovs tak. ”En ära”, sa Öhman om ceremonin då en stor karriär fick en värdig avslutning.